Opraštamo se od velikana anestezije – Profesor Lalević

Dešavanja

Sa dubokim poštovanjem i zahvalnošću, opraštamo se od profesora Predraga Lalevića, koji je preminuo u Beogradu, 26.3.2019. godine u 92. godini života.

Profesor Lalević je simbol jugoslovenske i srpske anestezije, osnivač Sekcije anesteziologa Srpskog lekarskog društva 1958. godine i autor prve knjige iz oblasti anesteziologije na srpskom jeziku, objavljene još 1979. godine. Učio je od najvećih imena svoje profesije, a on sam je obrazovao čitave generacije anesteziologa kroz organizovanu seminarsku nastavu, koja je okupljala mlade doktore četvrtkom u 17 časova u bolnici ~dr Dragiša Mišović~ i koja je bila i ostala simbol prve škole anesteziologije u našoj zemlji.

Profesor Lalević je ostavio dubok trag u životima mnogih anesteziologa.  Kod njega je polagalo svoj specijalistički ispit oko 700 lekara sa prostora bivše Jugoslavije.

Ostaće zapamćen kao jedan od prvih anesteziologa u našoj zemlji i utemeljivač specijalizacije anesteziologije u celoj bivšoj Jugoslaviji. Sa ponosom i tugom sećamo se izuzetnog čoveka, koji je ispisao značajna poglavlja srpske i jugoslovenske anesteziološke profesije.

Portret savremenika Prof. Lalević