SPECIJALIZACIJA IZ INTENZIVNE MEDICINE ZA MEDICINSKE SESTRE U VOJNOMEDICINSKOJ AKADEMIJI BEOGRAD

Edukacija

Savremena intenzivna medicina se bavi lečenjem najtežih bolesnika u medicini uopšte.  To su „kritično oboleli“ pacijenti, oni kojima je život ugrožen i oni koji su trenutno stabilizovanih vitalnih funkcija ali u svakom trenutku može doći do fatalnog pogoršanja.

Ovako teški bolesnici zahtevaju kontinuirani  nadzor, negu i lečenje, a lice koje najviše vremena provodi uz kritično obolelog jeste medicinski tehničar i jasno je da je uloga ovih medicinskih radnika od ogromne važnosti. Međutim, rad u odeljenju intenzivnog lečenja od medicinskih tehničara zahteva posebna znanja i veštine, posebno iz oblasti monitoringa vitalnih funkcija, mehaničke ventilacije, intravenske terapije i slično.

Stoga je u svetu, posebno u sad, oformljena nova specijalizacija iz intenzivne nege/medicine (critical care nurses), koja stiče sve veću popularnost širom sveta, posebno u Evropi.

Prateći ova savremena stremljenja, Vojnomedicinska akademija Beograd u saradnji sa VMŠ MILUTIN MILANKOVIĆ iz beograda, započela je program jednogodišnjih specijalističkih studija strukovnih medicinskih tehničara iz oblasti intenzivnog lečenja.

Prva generacija studenata iz Beograda, Novog Pazara, Subotice, Požarevca i ostalih gradova uspešno savladava nastavni  plan i program koji je većinom baziran na praktičnoj obuci u odeljenjima intenzivnog lečenja VMA (hirurška, kardiološka, neurološka, toksikološka intenzivna nega i jin za opekotine).

Nastavu izvode nastavnici iz VMA i VMŠ M. MILANKOVIĆ. Program je akreditovan, a najviše pažnje se poklanja praktičnoj obuci studenata u odeljenjima intenzivnog lečenja.

Ovaj program specijalističkih studija iz intenzivne medicine ima za cilj stvaranje što većeg broja stručnih, sertifikovanih kadrova – medicinskih tehničara specijalista intenzivne medicine, čime bi se značajno poboljšao kvalitet nege i lečenja kritično obolelih pacijenata u našoj zemlji.

 

Predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista srbije

Pk prof. dr Predrag Romić